WONEN EN WERKEN
IN DE TOEKOMST

Moderne leefruimtes

Het wordt slimmer, doordachter, flexibeler en 'groener' volgens de trends voor het wonen van de toekomst. Nieuwe concepten, technologieën en vormgevingswensen voor het leven zullen de vormen van het traditionele wonen tot nu toe vervangen.


 

Experts gaan er vanuit dat werkelijk gebruikte meubelen zoals een bed of eettafel worden gecombineerd met virtuele accessoires en veranderbaar 'behang'. De woning wordt een projectieruimte die op elk moment kan veranderen. Technologieën zoals 3D-projecties, OLED-behang of Augmented-Reality-brillen bieden innovatieve designs en interactiemogelijkheden.

 

Meubelen worden multifunctioneler en slimmer. De ontwerpen zijn mobieler en ook groter omdat ze ruimtes scheiden en daarmee flexibel aanpasbare structuren creëren. De huidige generatie is vermoedelijk de laatste die de klassieker werkomgeving kent. Voor de toekomst geldt: my home is my office – my office is my home. En de meubelen zijn even flexibel.

 

Wat eerst begin met alledaagse voorwerpen en woonaccessoires zal eindigen in meubelprints. Een eerste stap in deze toekomst zijn meubelen die online worden uitgezocht, gepersonaliseerd en dan door meubelmakers of designers ter plaatse worden gemaakt in een 3D-print. Dat betekent: minder transportroutes, minder belasting van het milieu, gepersonaliseerde producten.

 

Tot de megatrends van de toekomst horen Urban en Indoor Gardening plus Outdoor Living. De mensen willen wonen in een groene, gezondheidsstimulerende en regeneratieve omgeving. Grote en slim aangestuurde oplossingen voor beschaduwing en zonwering maken het mogelijk dat we meer tijd buiten door kunnen brengen. Deze ontwikkeling zal razend snel groeien.

 


 

Of de humane robot er komt, blijft twijfelachtig en slechts 34% gelooft, dat robots over 10 jaar de norm zullen zijn. Aan de andere kant laten stofzuigers en
grasmaairobots zien hoe snel nieuwe oplossingen zich doorzetten als ze het dagelijks leven vergemakkelijken. Net als in de industrie zullen robots er daarom niet zo uitzien als we ons voorstellen. Maar ze rukken op.

 

Smartwatches zijn volgens het onderzoek Connected Life 2025 alleen de voorlopers. In toekomst wordt de mens zelf deel van het connected systeem. Zowel het Smart Home als elektrische apparaten zijn dan via gebaren, taal, sensoren in de kleding resp. op de huid of door implantaten te bedienen. De woning legt bijvoorbeeld stemmingen vast en past zich aan de omgeving aan.

 

Het Internet of Things (IoT) is een sterk groeiende markt die meer veiligheid en comfort biedt. Bewakingscamera's, rookmelders, rolluik- en zonweringsbesturingen en veel andere elektronische producten kunnen via het IoT gekoppeld en bestuurd worden. In 2025 zal 90 procent van alle beschikbare huishoudelijke apparaten met een Smart Home-systeem communiceren.

 

Alexa, Cortana, Siri of Google Assistant zijn de voorboden van een nieuwe kunstmatige intelligentie (KI), die resulteert in de communicatie van apparaten met sensoren in de huid of met slimme contactlenzen. Ook als dat nu nog moeilijk voor te stellen is, kan er in de toekomst als het ware via gedachten over het internet worden gesurft of kunnen de rolluiken worden bediend.

 


 

Voor generatie Y die het leven virtuoos aanstuurt met een mobieltje, is het Smart Home een vanzelfsprekendheid. Daarbij ligt de focus bij 17- tot 35-jarigen op de veiligheid door computergestuurde inbraakbeveiliging en online veiligheidssystemen. Even belangrijk zijn Smart Home-technologieën voor het outdoorgezinsleven en voor duurzaamheid.

 

De duurzaamheid is beslissend. Volgens een enquête hecht 88% van de toekomstige woningbezitters waarde aan hoge energie-efficiëntie en rond de 75% wil Green Buildings. Dat wil zeggen de hoogste normen wat betreft resource-efficiëntie, gezonde en milieuvriendelijke bouwmaterialen en recycling aan het einde van de levenscyclus.

 

Less is more - dat is de beste omschrijving voor de trend van de toekomst. Nu al is er bij studenten en werknemers met wisselende werkplekken vraag naar kleine woonunits, die wat indeling en inrichting bijzonder functioneel geoptimaliseerd zijn. Dit 'downsizing' in combinatie met de hoogste flexibiliteit, multifunctionaliteit en moderne technologieën zal zich in de toekomst verder doorzetten.

 

Intelligenter wonen is niet alleen een kwestie van technologieën maar vooral van de veranderbaarheid in het gebruik. Dat wil zeggen dat ruimtes zich richten naar levensfasen en gemakkelijk, efficiënt en afhankelijk van de situatie te veranderen zijn. Passend bij de leeftijd houden ze met hun service- en comfort functie het dagelijkse stressniveau laag.

 

Je hoeft dit niet allemaal zelf te hebben, maar afhankelijk van interesse of levenssituatie komen ruimtes er 'On Demand' bij. De eigen woning blijft het belangrijkst, maar bijkomende ruimtes als grote keukens, gastenkamers, werkruimtes en een thuisbioscoop staan optioneel ter beschikking. Met behulp van online platformen worden deze externe woon- en werkplekken georganiseerd door communities.

 

Dit vindt u misschien ook interessant ...

Ruimtes van de toekomst passen zich flexibel aan

"Het zwaartepunt verlegt zich van ‘square meters’ naar ‘shared meters’. Dat zet het traditionele begrip van de eigen woonruimte op zijn kop", legt toekomstonderzoeker Oona Horx-Strathern uit. Zij is een van de auteurs van '50 Insights - Zukunft des Wohnens'.


Dat wil zeggen dat ruimtes door flexibele ruimte- en meubelconcepten voor meerdere dingen en door meerdere mensen worden gebruikt en dat de woonruimtes zich zo aanpassen aan voortdurend veranderende behoeftes. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan meer comfort en duurzaamheid.

Duurzame Smart Homes die meedenken

De digitalisering zal daar een grote bijdrage aan leveren. Deze zorgt voor de besturing van verwarming, beschaduwing en het binnenklimaat en creëert samen met moderne, natuurlijke bouwmaterialen een optimale energie-efficiëntie. Maar deze besteld ook levensmiddelen als de koelkast leeg is, stuurt de huishoudrobot aan, verandert functionele meubels, creëert een ideale lichtsfeer en doet film- of entertainmentvoorstellen voor de avond.


Kortom: Smart Homes met connected, innovatieve besturings- en communicatietechnologieën voor huishoudelijke apparaten, entertainmentelektronica en energievoorziening worden gewoon.

Meer kwaliteit van leven door Outdoor Living

Maar technologie is niet alles. Bij een enquête onder jonge mensen wenst meer dan 94% een voor- of terrasdeur waardoor je direct in de natuur of een park stapt.


De behoefte aan openheid, natuur en vrijheid geldt ook voor het stadse wonen: urban gardening en outdoor living staan helemaal bovenaan de lijst voor meer kwaliteit van leven in de toekomst.

Vind nu een
vakkundig adviseur bij u in de buurt

  • Persoonlijk advies
  • Uitgebreide productkeuze
  • Inspiraties voor uw project