De Frauenkirche aan de Neumarkt in Dresden heeft een symbolisch karakter. De actief gevoerde debatten rondom de wederopbouw, de reconstructie en de omgang met architectuurgeschiedkundige monumenten en wijken, leidde tot het herstel van een uniek gebouw. Tegenwoordig lokt de Frauenkirche met haar historische en tegelijkertijd levendige uitstraling bezoekers uit de hele wereld naar de binnenstad van Dresden. Locatie van de barokke kerk en tegelijkertijd het stedelijke middelpunt van Dresden is de Neumarkt. Rondom de Frauenkirche werd hier in de afgelopen jaren op een totaal oppervlak van 34 hectare een historisch centrum gereconstrueerd, dat architectonisch indruk maakt door de combinatie van traditionele en moderne architectuur. Om dat de realiseren werden ook bijzondere uitdagingen aan de zonwering gesteld. Door de verschillende uitvoeringen van kozijn-screens en buitenjaloezieën werd voor ieder raam een oplossing gerealiseerd die optimaal op de behoeften van de gebruikers is afgestemd.

In de stedenbouwkundige context van monumentale panden zoals de Frauenkirche, het Cosel-paleis en het Hotel de Saxe met zijn prominente gevel, was en een gevoelige en terughoudende inbouw van de zonweringssystemen nodig. De esthetische uitstraling van de gevel moet met de technische en gebruiksvereisten in overeenstemming worden gebracht, zonder dat de zonwering als een vreemd voorwerp de gevel domineert. Juist bij historische gevels is de zonwering als vormgevingselement van grote betekenis. Daarom werden in Dresden ook vereisten gesteld aan de technische en esthetische uitvoering van de systemen voor zonwering en bescherming tegen verblinding.

Bij vele ramen op de bovenverdiepingen van de Neumarkt in Dresden werden verticale screens van WAREMA gebruikt. Deze zorgen voor een optimale zonwering en kunnen vanwege de kleine kastafmetingen ook worden aangebracht als er weinig ruimte is. Bij Hotel de Saxe als beschaduwingssysteem van de hotelkamers of op de bovenverdieping van een juwelierszaak - hier in een variant met ronde boogkozijnen - de verticale screens bieden een hoge mate aan variabiliteit, zowel in de technische uitvoering als bij de vormgeving. Als beveiliging tegen wind lopen de uitvalstangen, die zichtbaar zijn of in een stoffen huls kunnen worden geschoven, in een zijdelingse kabelgeleiding of in geleiderails.

Andere gebruiksmanieren stellen andere voorwaarden aan de zonwering. Zo moet in hotelkamers de privésfeer worden gegarandeerd. Een zakelijk gebruik van gebouwen vereist daarentegen bij eenzelfde goede beschadiging, vaak een beter zicht naar buiten, om voor aangename werkomstandigheden te zorgen. De markisoletten van WAREMA onderscheiden zich van de verticale screens door het uitvaleffect. Bij het uitrollen blijft het bovenste, in de hoogte apart regelbare deel van het doek verticaal en loopt parallel aan het raam. De daarachterliggende ruimte kan afhankelijke van de hoogte-instelling optimaal worden beschaduwd. Het onderste deel van de markisolette kan worden uitgezet, zodat in dit gedeelte het zicht naar buiten bijna onbeperkt blijft. Daarnaast verrijken de uitgezette markisoletten de gevel met een ruimtelijke, bijna speels aandoende sfeer.

Een bijzondere vereiste was er in de uitvoering van de zonweringssystemen bij de nieuwbouwen, die niet volgens historische voorschriften werden gebouwd. Hier moest de vereiste proportionaliteit, materialiteit en kleurigheid van de gevel met moderne architectuurelementen worden gecreëerd en bereikt. WAREMA gevel-screens beschermen bij homogene raamoppervlakken tegen teveel zonlicht. Ze maken bij teruggeplaatste hogere verdiepingen, dakopbouwen of passage-ingangen een beschaduwing mogelijk van grote verticale of schuine gevelvlakken en kunnen ook over meerdere verdiepingen worden aangepast aan het verloop van de gevel. De gekleurde, stoffen uitvoering neemt de panden goed op in de gehele stedenbouwkundige context van de Neumarkt.

Uitvalschermen van WAREMA verbinden op ideale wijze een efficiënte zonwering met vrij zicht en zijn bij de Neumarkt gebruikt bij talrijke etalages op de begane grond en bij twee restaurants met balkon op de eerste etage. Zelfs als de schermen zijn uitgerold, maakt het uitgevallen schermdoek zowel ongehinderde blikken in de etalages alsook naar buiten kijken vanuit het restaurant op de straat, mogelijk. Daarbij komt de mogelijkheid om de van aluminium gemaakte eindstangen zichtbaar te laten, met stof te overtrekken of met een volant uit te rusten. Een in de uitvalarm geïntegreerde gasdrukveer zorgt ervoor dat het schermdoek in elke uitvalstand voldoende strak gespannen is. De techniek is buitengewoon robuust en als sinds vele jaren bewezen. Ook de uitvalschermen werden, met een uitzondering, in ter plaatse voorbereide schachten geïnstalleerd.

Het merendeel van de kozijn-screens werd in ter plaatse voorbereide schachten gemonteerd en of aan het kapframe van het raam of aan de ruwbouwgevel bevestigd. De afsluiting onderaan wordt gevormd door revisiekappen die de techniek beschermen, de diepte van de schachten optisch verkleinen en snel kunnen worden verwijderd voor onderhoudswerkzaamheden. De installaties ter bescherming tegen de zon en verblinding worden op verschillende manieren bestuurd - handmatig of elektrisch. Bij Hotel de Saxe zijn de schermen daarnaast uitgerust met een besturing die de zonweringen volledig automatisch regelt afhankelijk van de zon- en windomstandigheden.

De kwaliteit en de kleuren van de bij de Neumarkt gebruikte doekstoffen zijn afgestemd op de wensen van de gebruikers, de kleurvormgeving van de betreffende gevels en de voorschriften van de gemeentelijke verordening. Vaak zijn acrylstoffen gebruikt, die extreem licht- en weerbestendig, scheurvast, vuil- en waterafstotend zijn. Maar er werden ook speciale stoffen gebruikt van polyester en glasvezel, die een vrije blik naar buiten combineren met bescherming tegen verblinding en de zon. Tegelijkertijd werd met deze weefsels ook voldaan aan hoge brandveiligheidsbepalingen. In overeenstemming met de stedenbouwkundige vormgevingsrichtlijnen werden voornamelijk gebroken wit en okertinten gebruikt, in sommige gevallen ook lichte grijstinten.

Bij een modern winkelpand, dat niet volgens historisch voorbeeld werd gebouwd, stonden functionele criteria op de voorgrond. Hier werd geen doek-, maar een buitenjaloeziesysteem ingebouwd. Dit combineert hoog gebruiksgemak met robuuste techniek, wat in het bijzonder bij aan de wind blootgestelde locaties en terugvallende verdiepingen van voordeel is. De buitenjaloezieën zorgen voor warmte-isolatie met optimale beschaduwing. De lamellen kunnen bijna traploos in elke hoek worden ingesteld, waardoor ze op elk moment van de dag exact de gewenste hoeveelheid licht in de kamer reflecteren. De matte metaalkleur van de aluminium lamellen komt in gesloten toestand van de zonwering overeen met de tinten van de in blok geplaatste gevelstenen - zo ontstaat ook hier een homogeen uiterlijk.

Afwijkend van de stedenbouwkundige voorschriften werd bij een klein aantal delen van de begane grond, waar geen bouwkundige inbouwschacht aanwezig was of kon worden geïntegreerd, knikarm- en cassetteschermen gebruikt. Bij deze voor de gevel liggende systemen is de zonwering gecombineerd met een windbeveiliging voor het uitgerolde schermdoek. Bij de cassetteschermen is het doek aan alle zijden beschermd, terwijl de knikarmschermen gedeeltelijk open zijn en voorzien van een regendak als bescherming tegen weersinvloeden. Beide systemen onderscheiden zich door een stabiele knikarmtechniek met interne veren. Door de verschillende bevestigingssteunen kunnen ze universeel worden gebruikt.

Onze softwaretool ondersteunt je bij het plannen van het geschikte zonweringsysteem. De interactieve, webgebaseerde tool biedt korte beschrijvingen, toepassingsvoorbeelden en een schat aan aanvullende informatie om je te helpen het juiste systeem te selecteren. Bovendien bevat het een CAD-configurator waarmee je zelfstandig doorsneden en aanzichten kunt genereren en aanpassen aan de bouwkundige omstandigheden.